Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.Σ.Π.Α.)
Τ.Θ. 158 ΑΜΦΙΘΕΑ  19003   ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ




ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Για την
«ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ»











Κυριακή  14 Ιουνίου 2009
Γυμνάσιο Πόρτο Ράφτη




            Με την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΟΣΠΑ κ. Χρήστος Κωτούλας ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλείσει τη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου και τους διακεκριμένους ομιλητές που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, εξήγησε τον σκοπό της Ημερίδας που δεν ήταν άλλος από το να φωτίσει πολύπλευρα, να προβληματίσει και να αναδείξει τα επιστημονικά δεδομένα του συστήματος Αποχέτευση-Βιολογικός καθαρισμός του Πόρτο Ράφτη με την ελπίδα «να γίνουμε όλοι σοφότεροι», όπως είπε, ώστε να λυθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το μεγάλο πρόβλημα της Αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων όχι μόνο στο Πόρτο Ράφτη και στο Δήμο Μαρκοπούλου αλλά και της εγγύτερης περιοχής.
Εισήγηση του Μηχανολόγου Μηχανικού Υγειονολόγου MSc και Προέδρου της ΟΣΠΑ κ. Χρήστου Κωτούλα
«Αποχέτευση Πόρτο Ράφτη. Μία χαμένη 20ετία»
            Πριν μπω στην κύρια ομιλία μου, θα ήθελα να δώσω μία σύντομη απάντηση στον κ. Δήμαρχο για το «ξάφνιασμα» που αισθάνθηκε, ο ίδιος και το «σύνολο των δημοτικών συμβούλων» από μία φράση του κειμένου του Καλέσματος της Ομοσπονδίας προς τους συμπολίτες μας για την Ημερίδα.
«Ο Δήμος Μαρκοπούλου προσπαθεί επί μία 20ετία να ξεκινήσει την Αποχέτευση αλλά δεν τα καταφέρνει. Γιατί;», διάβασε ο κ. Δήμαρχος. Αυτή η φράση τον ενόχλησε, όπως ακούσατε, γιατί η Αποχέτευση και ο Βιολογικός, κατά τη γνώμη του, όχι μόνο δεν βρίσκονται στην αρχή αλλά… στο τέλος, όπως είπε, και αναρωτιέται γιατί το κάναμε αυτό. Μόνο που ο κ. Δήμαρχος παρέλειψε από τη φράση που διάλεξε για να μας μαλώσει, μία λέξη κλειδί. Το Πόρτο Ράφτη.  Πράγματι ολόκληρη η φράση έχει ως εξής: «Ο Δήμος Μαρκοπούλου προσπαθεί επί μία 20ετία να ξεκινήσει την Αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη αλλά δεν τα καταφέρνει. Γιατί;».  Μα αυτό δεν είναι το πρόβλημα κ. Δήμαρχε; Για την Αποχέτευση και την επεξεργασία Λυμάτων του Πόρτο Ράφτη δεν κάνουμε αυτή την Ημερίδα;  Γιατί μας το κάνατε αυτό;  Δεν είναι αλήθεια ότι επί μία 20ετία δεν καταφέρατε, όχι εσείς, αλλά σαν Δημοτική Αρχή, είναι εδώ, προς τιμήν του, κι ο επί μία 8ετία πρώην δήμαρχος κ. Κατσίκης, να κατασκευάσετε στο Πόρτο Ράφτη ούτε ένα μέτρο Αποχετευτικού δικτύου; 
Εν πάση περιπτώσει θα τα πούμε πιο κάτω αυτά. Ίσως, όμως, ο κ. Δήμαρχος να είχε δίκιο, να αναφερότανε στην αποχέτευση της πόλης του Μαρκόπουλου. Μπορεί εδώ να βρισκόμαστε στο τέλος, δεν είμαι τόσο σίγουρος. Για εκείνο, όμως, που είμαι σίγουρος είναι, ότι οι πολιτικοί κρίνονται από τα έργα τους κι όχι από τις προθέσεις τους όσο καλές κι αν είναι αυτές.
Όσο για το… «ξάφνιασμα του συνόλου των δημοτικών σας συμβούλων» κ. Δήμαρχε, ένα πράγμα έχω μόνο να πω. Η μαζική τους αποχή από το μοναδικό αυτό επιστημονικό εργαστήριο για την Αποχέτευση και την επεξεργασία λυμάτων που γίνεται σήμερα εδώ μέσα με εγνωσμένης αξίας επιστήμονες και τεχνικούς και που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό για τα σημαντικά αυτά έργα για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, κατά τη γνώμη μου, από τη Νομαρχία, έδειξε, τελικά, το επίπεδο και το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών αυτής της συμπεριφοράς για το Πόρτο Ράφτη χωρίς, φυσικά, να απαλλάσσονται των ευθυνών και οι υπόλοιποι που ακολούθησαν.
Ας έλθω, όμως, στην κύρια εισήγησή μου.
Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των  υδάτινων πόρων αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Χώρα μας.
Όσο για το πρώτο, τη διαχείριση των σκουπιδιών, δηλαδή, τα πρόστιμα από την Ε.Ε. είναι τσουχτερά και ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων χωματερών καταντάει μονόδρομος.
Για το δεύτερο που είναι και το θέμα αυτής Ημερίδας, υπάρχουν ανεπάρκειες και καθυστερήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτοι πόροι διαθέσιμοι για αυτό τον σκοπό από τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε.  Φοβάμαι, ότι δεν θ’ αργήσουν να εμφανιστούν κι εδώ τα πρόστιμα.  Το αποτέλεσμα είναι να τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και στη περίπτωση του Πόρτο Ράφτη να έχουμε διπλή ζημιά αφού αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι επιβαρύνεται όλο και περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον διότι «τα λύματα σήμερα μέσω των απορροφητικών βόθρων καταλήγουν στη θάλασσα υποβαθμίζοντας την ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιοχή» (ΜΠΕ), κι αυτό σε μια περιοχή από τις ωραιότερες της Ανατολικής Αττικής όπου βρίσκουν καταφύγιο δροσιάς και αναψυχής δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας.
Με αυτή την έννοια το πρόβλημα της Αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων του Πόρτο Ράφτη δεν είναι μόνο των κατοίκων και παραθεριστών αυτής της πόλης, αλλά και όλου εκείνου του πληθυσμού που κατακλύζει τις ακτές αυτής της περιοχής.
Και να σκεφθεί κανείς, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Πόρτο Ράφτη, ήταν, προς τιμήν του, από τους πρώτους δήμους που από το Καλοκαίρι του 1990 κατάφερε να εντάξει την Αποχέτευση και το Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το 1ο  Πρόγραμμα ένταξης ήταν το ENVIREG και αφορούσε δράσεις για την καταπολέμηση της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών.
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι με όχημα την παραθαλάσσια περιοχή του Πόρτο Ράφτη, το Μαρκόπουλο μπαίνει στο πρόγραμμα, όπως έγινε εκείνη την περίοδο με το Ηράκλειο Κρήτης, το Γύθειο, το Άργος, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Αίγινα, την Πρέβεζα, κλπ. Όλες παραθαλάσσιες περιοχές.
Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις φθάνουν το 1994, με 570.000.000 δραχμές, και το 1996 συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση της εγκατάστασης του Βιολογικού του Μαρκόπουλου ώστε να δέχεται και τα λύματα του Δήμου Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά. Η με αριθμό 9503 της 5-11-1996 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χρηματοδοτεί το έργο με 10.476.000 ευρώ, (βλ. ΜΠΕ, σελ. 11), μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
            α.  Αποχέτευση Μαρκοπούλου
- Οριστικός αποχετευτικός αγωγός  100%
- Κεντρικός αποχετευτικός αγωγός  14.000 μ.
- Αντλιοστάσια  ΚΑΑ ολικής ισχύος 1138 kw  4 τεμ.
- Συλλεκτήρες περιοχής Μαρκοπούλου  7.958  μ.
- Συλλεκτήρες περιοχής Πόρτο Ράφτη  18.054  μ.
- Αντλιοστάσιο εισόδου στο Βιολογικό ισχύος 126 kw  1 τεμ.
            β. Αποχέτευση Καλυβίων
- Οριστική μελέτη αποχέτευσης 100%
- Εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο  9.500 μ.
- Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός  (ΚΑΑ)  2.850 μ.
            γ.  Αποχέτευση Κουβαρά
- Οριστική μελέτη αποχέτευσης  100%
- Εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο  2.000 μ.
- Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός   3.900  μ.
Τα έργα αυτά αφορούν Επεξεργασία αστικών λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 40.000 κατοίκων (Α΄ Φάση),  η έναρξη των οποίων είχε ορισθεί για την 1η Ιανουαρίου 1996 και η ολοκλήρωσή τους την 31η Δεκεμβρίου 1999.
Τι εκ των ανωτέρω έργων έχουν γίνει μέχρι σήμερα;;;
            Μετά από μία 20ετία περίπου, διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος Καλυβίων και η Κοινότητα Κουβαρά, έχουν ολοκληρώσει τα δίκτυά τους, ενώ στην πόλη του Μαρκόπουλου, κατά δήλωση του Δήμου, ο «κεντρικός αγωγός είναι σχεδόν έτοιμος και το εσωτερικό δίκτυο συλλογής λυμάτων, σε σημαντικό βαθμό τελειωμένο»!  Εκεί που δεν κατασκευάστηκε ούτε μέτρο αποχετευτικού δικτύου είναι η ιδιαίτερα ευπαθής περιοχή του Πόρτο Ράφτη στο όνομα της οποίας εντάχθηκε το όλο σύστημα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης.
Σε όλες τις άλλες πόλεις που ξεκίνησαν μαζί με το Μαρκόπουλο την ευρωπαϊκή πορεία χρηματοδότησης που προαναφέραμε, λειτουργούν από πολλά χρόνια Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Σε μας γιατί; Ήμαστε ανίκανοι, αναποτελεσματικοί ή παραμελήσαμε τελείως αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής;
            Η Δημοτική Αρχή επέμενε να λειτουργήσει εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού στην Ελλάδα με αποδέκτη ένα ρέμα, χρησιμοποιώντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα επεξεργασμένου λύματος για άρδευση πρασίνου, χειμώνα-καλοκαίρι. Μία γοητευτική πρόταση ίσως δυνατή για μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα.
Και βέβαια, θα πρέπει να έχουμε μία σωστή πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων και είναι απαραίτητο ένα μέρος να το χρησιμοποιούμε για άρδευση, εάν είναι δυνατό, αλλά και για άλλες χρήσεις, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου τα νερά όλο και περισσότερο λιγοστεύουν, το υπόλοιπο όμως, κι αυτό είναι δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα την ημέρα, δεν μπορεί παρά να καταλήγει στη θάλασσα, αρκεί να είναι επεξεργασμένο με τις σωστές προδιαγραφές.
            Επί 20 χρόνια η Δημοτική Αρχή επιμένει ότι Αποδέκτης θα είναι το ρέμα του Αγίου Γεωργίου, στη συνέχεια ο Ερασίνος ποταμός με φυσική κατάληξη του λύματος στον όρμο της Βραυρώνας, εκεί που στον αρχαιολογικό χώρο τα «λιμνάζοντα νερά αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». (βλ. Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Μαρκοπούλου).  Επί πλέον εκείνη η περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «NATURA 2000».
Αυτά μέχρι τη διακήρυξη των περιβαλλοντικών όρων 5806/ΦΠΕΡΙΒ/4-11-2006 της Περιφέρειας όπου «απαγορεύεται η κατάληξη των επεξεργασμένων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Βραυρώνας».
Εδώ καταλήγει, φυσικά, και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία ορίζει σαν Αποδέκτη το ρέμα του Αγίου Γεωργίου το οποίο μπορεί να δεχθεί επεξεργασμένα λύματα μέχρι 3.500 μ3/ημέρα, αφού, όπως λέει, αυτά μπορεί να απορροφήσει το ρέμα πριν φθάσουν στον Ερασίνο ποταμό και στον Αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.
Δηλαδή, έχουμε έναν «τυφλό Αποδέκτη».
            Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων με τυφλό Αποδέκτη ισοδυναμεί με Ηλεκτρική εγκατάσταση χωρίς γείωση. Εν τούτοις, ο Δήμος Μαρκοπούλου επιμένει επί μία 20ετία σ’ αυτή την κατεύθυνση.
            Θα πρέπει να γειωθούμε όλοι, με την έννοια να πατάμε γερά στη γη, δηλαδή, να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι μετά από μία 20ετία βρισκόμαστε για το Πόρτο Ράφτη στη θέση «μηδέν».
Η ΜΠΕ, στη σελίδα 12, γράφει: «Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανανέωση καθώς και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των προγραμματιζόμενων έργων Β΄ φάσης αναβάθμισης (τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων) και επέκτασης της ΕΕΛ Μαρκοπούλου, δυναμικότητας 40.000 ισοδύναμων κατοίκων καθώς και την ολοκλήρωση των Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών (ΚΑΑ) μεταφοράς των λυμάτων από τους οικισμούς Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη, Κουβαρά και Καλυβίων και των Αντλιοστασίων μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ».
Δεν ήταν μήπως αυτά αλλά και περισσότερα τα έργα για τα οποία μιλούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1996 που προαναφέραμε;  Μόνο που τότε ο Δήμος Μαρκοπούλου μιλούσε για Β΄ φάση έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων ισοδύναμων κατοίκων 80.000 που θα έμπαινε και το Πόρτο Ράφτη μέσα, ενώ σήμερα η Β΄ φάση περιορίζεται στην εξυπηρέτηση 40.000 κατοίκων και αφορά έργα επέκτασης και αναβάθμισης για τριτογενή επεξεργασία!!  Για πότε σχεδιάζεται η Γ΄ φάση για πληθυσμό 80.000 και η τελική, εάν είναι τελική με τα σημερινά δεδομένα, για 145.000 κατοίκους με ορίζοντα 40ετίας, όπως προέβλεπε η κοινή απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών της 3-4-1995;
Είναι απλό. Η επέκταση για 80.000, και μέχρι το 2035, 145.000 ισοδύναμων κατοίκων προέβλεπε αποδέκτη το θαλάσσιο χώρο της Βραυρώνας τον οποίο προτιμούσε η Δημοτική Αρχή από τον υποθαλάσσιο αγωγό στον Ευβοϊκό. Η σημερινή αδειοδότηση, όμως, απαγορεύει να καταλήγουν λύματα στον όρμο της Βραυρώνας. Η Δημοτική Αρχή ελπίζει ότι τα λύματα που θα εξυπηρετούν μέχρι τις 40.000 κατοίκους θ’ απορροφώνται από το ρέμα του Αγίου Γεωργίου και την άρδευση πρασίνου. Κατά συνέπεια αναβάλλονται επ’ αόριστον οι οποιεσδήποτε άλλες επεκτάσεις.
            Οι μελέτες για την Αποχέτευση που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το Πόρτο Ράφτη έγιναν με βάση στοιχείων πριν μιας 12ετίας με πολύ διαφορετικά δεδομένα από τα σημερινά (ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και πληθυσμιακή έκρηξη).
Σήμερα, το Πόρτο Ράφτη, από υπολογισμούς του μελετητή του ΓΠΣ κ. Προβελέγγιου, έχει 12.000 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή, περισσότερους από την πόλη του Μαρκόπουλου. Τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές προστίθενται άλλες 40.000 περίπου παραθεριστές, τους μήνες δε του Καλοκαιριού το Πόρτο Ράφτη ξεπερνάει τους 85.000 κατοίκους.
Γι’ αυτή την τεράστια παραθαλάσσια πόλη οι αποφάσεις 84/2009 και 85/2009 της 26-02-2009 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ (Α΄ ΦΑΣΗ) ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ προβλέπουν την έγκριση μελετών οι οποίες αφορούν «Τμήμα του παραλιακού οικισμού του Πόρτο Ράφτη καθώς και οι καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς των υπό μελέτη αντλιοστασίων. Το παραλιακό αυτό τμήμα αφορά την κατασκευή δικτύου που θα εξυπηρετήσει έναν πληθυσμό περίπου 2.500-3.000 κατοίκων (650 αναμονές σύνδεσης ιδιοκτησιών στο δίκτυο).
            Η δε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που περιγράφει πάντα όλα τα έργα υπό κατασκευή και οι επιπτώσεις που αυτά έχουν στο περιβάλλον προβλέπει μόνο την κατασκευή Κεντρικού Αγωγού Αποχέτευσης (ΚΑΑ) και τα 4 κεντρικά Αντλιοστάσια.
(βλ. φωτο, σχέδιο και πίνακα έργων ΜΠΕ).
            Πόσα χρόνια θα περιμένουμε ακόμα για το δίκτυο Αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη; Γιατί πραγματικά πρόκειται για κοροϊδία όταν μιλάμε στην καλύτερη περίπτωση για δίκτυο 3.000 κατοίκων, ενώ η ευαίσθητη αυτή περιοχή χρειάζεται όσο καμιά άλλη πόλη, δίκτυο Αποχέτευσης για ΟΛΟ το Πόρτο Ράφτη.
Πως μπορούν να αγνοούνται οι πραγματικές αποχετευτικές ανάγκες μιας πόλης εφάμιλλης του Βόλου ή του Αιγίου;
            Αλήθεια, γιατί η Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ΠΕΧΩ
 5806 της 4-11-2006 της Περιφέρειας Αττικής εξαιρεί την κατασκευή του τοπικού Αντλιοστασίου Κ  (Κουρούνι) που προβλέπεται από τη μελέτη; Δεν χρειάζεται ή δεν «χρειάζεται» η Αποχέτευση του Οικισμού της Κορώνης;
            Ο Δήμος Μαρκοπούλου με πρόσφατη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιμένει στην Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη στην ΕΕΛ του Μαρκόπουλου.
            Την 6-6-2005 το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ν.Α. Αττικής ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Ακαθάρτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής με φορέα την ΕΥΔΑΠ, (φωτο) που περιλαμβάνει τους Δήμους Κορωπίου-Παιανίας, τον Οικισμό Πολυτεχνείου και Χαμολιάς του Δήμου Μαρκοπούλου καθώς και τη διάθεση του επεξεργασμένου λύματος της ΕΕΛ Μαρκοπούλου, μια και δεν διαθέτει Αποδέκτη, στον κοινό αγωγό διάθεσης της ΕΕΛ Αεροδρομίου  (ΚΕΛ Βαραμπά) που καταλήγει στον Ευβοϊκό στην περιοχή της Χαμολιάς με υποθαλάσσιο αγωγό ενός χιλιομέτρου σε βάθος 50 μέτρων.
            Στην κατασκευή της ΕΕΛ Αεροδρομίου αντιτίθεται ο Δήμος Μαρκοπούλου, αφού μέρος των αγωγών περνάει από τα διοικητικά του όρια προβάλλοντας διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός εκροής θα μολύνει τον Ευβοϊκό και τις ακτές μας. Επί αυτού του θέματος έχουμε δύο εγνωσμένης αξίας επιστήμονες που θα μιλήσουν. Ενδεχομένως κάτι επί πλέον να έχει να πει και ο επόμενος ομιλητής.
Ένας από τους λόγους που η Αποχέτευση στην Ανατολική Αττική βαλτώνει είναι η ασυνεννοησία και οι διενέξεις ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων. Υπερτερεί ο τοπικισμός, τα μικροσυμφέροντα και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους. Δεν υπάρχουν γενναίες πολιτικές.
Όλοι οι δήμοι θα πρέπει να αποχετεύσουν και να καθαρίσουν τα λύματά τους, και το Κορωπί και η Παιανία. Τα προσκόμματα που φέρνει το Μαρκόπουλο στην κατασκευή της ΕΕΛ Αεροδρομίου είναι τα ίδια που θα φέρνανε οι άλλοι Δήμοι εάν είχαν αυτοί το πρόβλημα. Μια τέτοια, όμως, πολιτική είναι αδιέξοδη και αναβάλει επ’ αόριστο τη λύση των μεγάλων αυτών έργων υποδομής.
Ο Δήμος επιμένει ότι είναι ικανός να κάνει ώστε το Πόρτο Ράφτη ν’ αποχετεύσει στην ΕΕΛ του Μαρκόπουλου, να κατασκευάσει μέσα σε 4 χρόνια, (γιατί μετά στερεύουν οι πιστώσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία), το δύσκολο έργο της Παραλίας να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τις διαστάσεις του σημερινού Βιολογικού, περί αυτού πρόκειται, εάν θέλουμε να μιλάμε στα σοβαρά για Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη, και επιμένουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Πόρτο Ράφτη, (όπως είναι οι μελέτες για ΟΛΕΣ τις άλλες πόλεις της ενδοχώρας).  Επιμένει ο Δήμος Μαρκοπούλου ότι Αποδέκτης  και μετά την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη το οποίο από μόνο του χρειάζεται μία εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων τουλάχιστον ισοδύναμο 100.000 κατοίκων, θα είναι το ρέμα του Αγίου Γεωργίου το οποίο, όπως είδαμε, μπορεί να δεχθεί λύματα μέχρι 3.500  μ3/ημέρα, όταν το ημερήσιο επεξεργασμένο λύμα με προοπτική 20ετίας και 40ετίας, όπως σχεδιάζονται αυτά τα έργα, μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000 μ3 την ημέρα.
Τα υπόλοιπα λένε ότι θα χρησιμοποιούνται χειμώνας-καλοκαίρι για άρδευση πρασίνου, όχι όμως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
            Ποιος μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί στο Μαρκόπουλο, δίπλα στην πόλη, όταν σε χιλιάδες εκτάσεις στρέμματα θα εκρέουν δεκάδες χιλιάδες κυβικά ανεπεξέργαστο λύμα σε περίπτωση βλάβης της εγκατάστασης επεξεργασίας, (κακή συντήρηση, ελαττωματικός εξοπλισμός ή από τυχαίο γεγονός, π.χ. ένας κεραυνός, μία μεγάλη πλημμύρα;).
            Ποιος μπορεί να πιστέψει αυτή τη λύση όταν σε μία 20ετία δεν έγινε κανένα έργο για την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη αφού και ένα μέρος του Κεντρικού Αγωγού που κατασκευάσθηκε το 1990 φαίνεται ότι δεν υπολογίζεται ούτε από την ΜΠΕ;
            Μία λύση πολύ ενδιαφέρουσα για την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη είχε υιοθετήσει το 2001 ο Δήμος Μαρκοπούλου. Ποιος τη γνωρίζει;
            Ποιος πολίτης γνωρίζει ότι ουσιαστικά η «Χωροθέτηση που αφορά τις εγκαταστάσεις των δύο ΚΕΛ (Μερέντας και Αεροδρομίου) και των αγωγών ακαθάρτων και επεξεργασμένων λυμάτων» ήταν γνωστή και αποδεκτή από την τότε Δημοτική Αρχή βάσει του Σχεδιαγράμματος της ΕΥΔΑΠ 6.3.2. I.V. του 2001;
            Ποιος γνωρίζει ότι αυτό το Σχεδιάγραμμα ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ του Πόρτο Ράφτη στην εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής κι όχι στον Βιολογικό της Μερέντας;
            Ποιος γνωρίζει ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου συμφωνεί με την ΕΥΔΑΠ από το μακρινό 1994, ότι αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων «… θα μπορούσε να είναι ο Ευβοϊκός που προτείνεται από τη μελέτη εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή διάθεσή τους»; Και ότι «μπορούν να καταλήξουν τα ακάθαρτα και άλλων Δήμων στο Βιολογικό της Μερέντας, όπως π.χ. του Κορωπίου»; (Επιστολή προς την ΕΥΔΑΠ του Δήμου Μαρκοπούλου της 14-2-1994, αριθ. Πρωτ. 1559).
            Κυρίες και Κύριοι,
            Προσπάθησα στο λίγο αυτό χρόνο που είχα στη διάθεσή μου να αποδείξω ότι το Πόρτο Ράφτη είναι η μόνη περιοχή της οποίας μόνο ένα μικρό τμήμα της παραλίας βρίσκεται σε κάποιο σχεδιασμό Αποχέτευσης παρότι είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πιο ευαίσθητη περιοχή από τις 4 που αποχετεύουν στην ΕΕΛ Μαρκοπούλου.
            Ξεκινάμε από το μηδέν δεν σημαίνει ότι ο Δήμος αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα. Η γραφειοκρατία, όμως, ορισμένων υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι ατέλειωτη.
            Η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε εδώ, ότι εμείς δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ποια ΕΕΛ  θα αποχετεύσει το Πόρτο Ράφτη. Εμείς θέλουμε να αποχετεύσει εδώ και τώρα το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη.
Δεν υπάρχουν όμως πολλές λύσεις.
1.-   Τη στιγμή κατά την οποία η ΕΕΛ Μαρκοπούλου στερείται της Β΄ φάσης για ισοδύναμο πληθυσμό 80.000 και προοπτική 40ετίας για 140.000, το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη δεν «χωράει» σε αυτή την ΕΕΛ.  Και εάν προσθέσουμε και την έλλειψη ουσιαστικού αποδέκτη καθώς και τη μεγάλη υψομετρική διαφορά η οποία θα ανεβάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας, το επαναλαμβάνουμε από χρόνια, ότι η μεγάλη πόλη του Πόρτο Ράφτη που θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, είναι δύσκολο να αποχετεύσει σ’ αυτή την εγκατάσταση.  Εκτός κι αν ο εξαίρετος επιστήμονας κ. Σμυρνιώτης μας πείσει για το αντίθετο. Σ’ αυτή την περίπτωση λύνεται αυτόματα και το πρόβλημα του υποθαλάσσιου αγωγού στον Ευβοϊκό της ΕΕΛ Αεροδρομίου αφού και το Κορωπί και η Παιανία θα μπορούν να διαθέσουν τα επεξεργασμένα λύματά τους στο έδαφος για άρδευση πρασίνου. Θα τον ακούσουμε με προσοχή.
2.-   Να μπει στο σχεδιασμό της ΕΕΛ Αεροδρομίου, όπως προέβλεπε η μελέτη της ΕΥΔΑΠ το 2001 και που ήταν αποδεκτή από το Δήμο Μαρκοπούλου, όπως είδατο στο σχέδιο που σας δείξαμε προηγουμένως.
3.-   Ο σχεδιασμός μιας νέας μονάδας ΕΕΛ μόνο για το Πόρτο Ράφτη, μιας και η πόλη αυτή, όπως είδαμε, χρειάζεται μόνο για τον εαυτό της μια μονάδα περίπου 100.000 ισοδύναμων κατοίκων. Θα το δείξει η μελέτη.
            Πιστεύουμε ότι η Τρίτη λύση σε βάθος χρόνου θα είναι η πιο οικονομική, φοβόμαστε, όμως, τις καθυστερήσεις,  γι’ αυτό χρειάζεται μία προκαταρκτική μελέτη η οποία θα φωτίσει την κατάσταση.
            Σας ευχαριστώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ
            Κυρίες και Κύριοι,
            Σύντομα θα προσπαθήσω να βγάλω ορισμένα συμπεράσματα που πηγάζουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αυτής της σημαντικής και υψηλού επιπέδου, όπως αποδείχθηκε, Ημερίδας.
1.-   Το μέγεθος του αδειοδοτούμενου έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Μαρκοπούλου, κεντρικός αποχετευτικός αγωγός οικισμών Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη, Καλυβίων και Κουβαρά και αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων» θα είναι τέτοιο που θα εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους.  Οι περιβαλλοντικοί όροι της Περιφέρειας δεν περιλαμβάνουν φάση 20ετίας και 40ετίας, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Άρα, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι είναι η τελική φάση.
Σε αυτή, λοιπόν, τη φάση αναμένουμε έγκριση για Αποχέτευση τμήματος της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη που θα εξυπηρετεί 2.500-3.000 κατοίκους.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός και καμιά πρόβλεψη σε βάθος χρόνου για την Αποχέτευση όλης της πόλης του Πόρτο Ράφτη στην ΕΕΛ Μαρκοπούλου.
2.-   Στο σχεδιασμό αποχέτευσης του Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής, όπως ακούσαμε από τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, στην ΕΕΛ του Αεροδρομίου όπου αποχετεύουν το Κορωπί και η Παιανία, ΔΕΝ περιλαμβάνεται το Πόρτο Ράφτη.
Κατά συνέπεια η Αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη δεν βρίσκεται σε κανέναν σχεδιασμό!!!
3.-    Αλλά και σ’ αυτό τον σχεδιασμό των 40.000 ισοδύναμων κατοίκων, ο κ. Σμυρνιώτης στην εισήγησή του ήταν απόλυτος όταν τόνισε ότι τα 3.500 μ3/ημέρα που θα διατίθενται στο Ρέμα του Αγίου Γεωργίου θα καταλήγουν στη θάλασσα. Δηλαδή, στον όρμο της Βραυρώνας. Σε αυτό συμφώνησε κατόπιν και ο κ. Ανδρεαδάκης. Το ίδιο θα γίνεται και με την άρδευση. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Σμυρνιώτης θα πρέπει να είμαστε πολύ προφυλακτικοί με τη διάθεση των λυμάτων στο έδαφος. Εάν είναι έτσι, θα παραβιάζεται ένας βασικός περιβαλλοντικός όρος που θέτει η αριθ. 5806/4-11-2006 απόφαση της Περιφέρειας η οποία, όπως είδαμε, «απαγορεύει»  να καταλήξουν λύματα στο θαλάσσιο χώρο της Βραυρώνας.
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα κλείσει ο Βιολογικός του Μαρκόπουλου, όπως έγινε το 2004 και που εξακολουθεί να είναι κλειστός μέχρι σήμερα;
4.-   Η τοποθέτηση του κ. Ανδρεαδάκη ανέδειξε το κεφαλαιώδες θέμα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Μαρκόπουλου που είναι ο αποδέκτης.
α.-  Τα συστήματα με τυφλό αποδέκτη, είπε ο κ. Ανδρεαδάκης, όπως αυτό του Μαρκόπουλου, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Κατά συνέπεια είναι πρωτοτυπία του Μαρκόπουλου, όπως λέγαμε από χρόνια σαν ΟΣΠΑ.
β.-   Για άρδευση πρασίνου, εάν είναι δυνατή το χειμώνα-καλοκαίρι, χρειαζόμαστε έκταση 6.000 στρεμμάτων. Ρώτησε τον Δήμαρχο ο κ. Ανδρεαδάκης εάν διαθέτει ο Δήμος αυτή την έκταση, χωρίς να πάρει καμία απάντηση.
Κατά συνέπεια, για να αποχετεύσει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη που είναι και το ζηττούμενο, χρησιμοποιώντας όσο επεξεργασμένο αλλά κατάλληλο λύμα είναι αναγκαίο για άρδευση ή για άλλες χρήσεις, σε τελευταία ανάλυση, όμως, χρειαζόμαστε αποδέκτη που να καταλήγει στη θάλασσα.
Αυτό επισημάνθηκε και από τον κ. Γρίβα που μίλησε εκ μέρους του «ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.» Σύμβουλοι Μηχανικοί του Δήμου Μαρκοπούλου που θεώρησε το πρόβλημα του αποδέκτη το «μεγάλο αγκάθι» του Βιολογικού της Μερέντας.
3.-    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η οικολογική ποιότητα του οικοσυστήματος του Ευβοϊκού έχει έντονη ικανότητα αυτοκαθαρισμού και κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί καλός αποδέκτης. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Ανδρεαδάκης.
            Χρειάζεται όμως, να επικαιροποιηθούν όλες οι μελέτες που αφορούν τον Ευβοϊκό και ιδιαίτερα στα σημεία εκροής του συνόλου των αγωγών διάθεσης.
            Πιστεύω, κυρίες και κύριοι, ότι ήταν μία καλή και χρήσιμη Ημερίδα. Φώτισε από όλες τις πλευρές το μεγάλο πρόβλημα της Αποχέτευσης και της Επεξεργασίας των Λυμάτων στο Δήμο μας, κι όχι μόνο.  Ο καθένας ας βγάλει με υπευθυνότητα τα συμπεράσματά του.
            Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά τους εισηγητές που μας κάνανε την τιμή και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ όλους όσους πήραν τον λόγο είτε με παρεμβάσεις, είτε με ερωτήσεις και φυσικά ευχαριστώ όλους εσάς που είχατε την υπομονή να μας ακούσετε τόσες ώρες.
            Τέλος, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την μεγάλη ανάγκη της δικής σας συμμετοχής στις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΟΣΠΑ διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο με τη δική σας παρουσία και τους κοινούς αγώνες όλων μας μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής μας.
                                                Γεια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου