Παρασκευή 1 Ιουλίου 2005

Φύλλο 21 Ιούλιος – Αύγουστος 2005

Φύλλο  21   Ιούλιος – Αύγουστος  2005
Αποχέτευση και Βιολογικός. Το Πόρτο Ράφτη, ο μόνος χαμένος της Ανατολικής Αττικής
            Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για την Αποχέτευση και την επεξεργασία των Υγρών Αποβλήτων της Ανατολικής Αττικής.
            Η ΕΥΔΑΠ, σαν κύριος φορέας αυτών των έργων, οφείλει εντός του 2006 να ολοκληρώσει τις μελέτες ώστε να ενταχθούν τα έργα στα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης της Ενωμένης Ευρώπης και να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους εντός του 2008.
            Το έναυσμα αυτής της συζήτησης το έδωσε η έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 6-6-2005 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Ακαθάρτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους Δήμους Κορωπίου, Παιανίας,, Μαρκοπούλου, Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά.
            Η έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση που ξέσπασε, έφερε στην επιφάνεια σοβαρά γεγονότα που ήταν σωπασμένα επιμελώς από χρόνια. Ο Δήμος Μαρκοπούλου σήμερα, είναι κατά αυτού του έργου και δείχνει ότι ξαφνιάστηκε. Υπάρχουν, όμως, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο γνώριζε τον σχεδιασμό των μελετών αλλά συμφωνούσε με αυτές από το μακρινό 1994! (βλ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ της ΟΣΠΑ).
            Γίνονται επίσης συζητήσεις και αντιπαραθέσεις επί Χάρτου για τον σχεδιασμό της αποχέτευσης και της Επεξεργασίας των λυμάτων του Βορείου Τμήματος της Ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τη Ραφήνα, τον Γέρακα, το Πικέρμι, την Παλλήνη, τα Σπάτα, την Αρτέμιδα, την Ανθούσα, τα Γλυκά Νερά.
            Το Λαύριο και η Κερατέα με φορέα την ΕΥΔΑΠ έχουν αποκτήσει το δικό τους δίκτυο Αποχέτευσης και Βιολογικού.
            Ο Κουβαράς, τα Καλύβια και το Μαρκόπουλο ολοκληρώνουν τα εσωτερικά δίκτυα Αποχέτευσης.
            Υπάρχει οδηγία από την Ε.Ε. ότι μέχρι το 1008 θα πρέπει να κατασκευασθεί Αποχέτευση και Βιολογικός σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, από το Μαρκόπουλο μέχρι το Λαύριο. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται οι μελέτες, οι συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και μεταξύ των πολιτών οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις για να καταλήξουμε τελικά κάπου και να προχωρήσουν αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής.
            Η μόνη περιοχή που μένει έξω από αυτόν τον γενικό σχεδιασμό για ένα τόσο σημαντικό έργο που αφορά τη δημόσια υγεία των κατοίκων είναι η πιο ευπαθής περιοχή του Δήμου μας, η παράκτια ζώνη του ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ!!!
            Είναι απίστευτο κι όμως είναι έτσι.
            Ο Δήμος Μαρκοπούλου επί μία 15ετία δεν κατάφερε να κατασκευάσει ούτε μέτρο εσωτερικού δικτύου Αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη, στο όνομα του οποίου αρχίσανε να φθάνουν από το 1994 οι πρώτες πιστώσεις από τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. για Αποχέτευση και Βιολογικό καθαρισμό στο Δήμο μας.
            Δεν κατασκεύασε ούτε μέτρο εσωτερικού δικτύου παρ’ ότι η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αριθμό 9503 της 5-11-1996 που ενέκρινε πίστωση 10.476.000,00 ευρώ προέβλεπε την κατασκευή συλλεκτήρων αγωγών στο Πόρτο Ράφτη μήκους 18.054 μέτρων!!!  Παρ’ όλα αυτά, σήμερα ο Δήμος Μαρκοπούλου αρνείται την ένταξη της Αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη στο Γενικό Σχεδιασμό του Κεντρικού Τμήματος των Μεσογείων με φορέα την ΕΥΔΑΠ, παρόλο που ο Βιολογικός της Μερέντας ούτε λειτουργεί ούτε αποδέκτη διαθέτει.
            Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει το πώς και το γιατί, χρειάζεται να διαβάσει με προσοχή το παρακάτω ΥΠΟΜΝΗΜΑ της ΟΣΠΑ επειδή, ως συνήθως, στο Δήμο μας υπάρχει μπόλικη παραπληροφόρηση, μεγάλη δόση κινδυνολογίας και αποπροσανατολισμού.
            Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι το θαλάσσιο περιβάλλον υποβαθμίζεται καθημερινά και χωρίς δίκτυο Αποχέτευσης και Επεξεργασίας των λυμάτων το ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ δεν έχει προοπτική επιβίωσης.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΣΠΑ)
                                                 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
Αποχέτευση και Βιολογικός. Το Πόρτο Ράφτη, ο μόνος χαμένος της Αν.Αττικής
«Καθίσταται προβληματική, αν όχι αδύνατη, η Επεξεργασία των οικιακών λυμάτων του Πόρτο Ράφτη στη Μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Μαρκόπουλος»
                                              Χρήστος Κωτούλας
 (Εφημερίδα «ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ το Λιμάνι της Μεσογαίας»,  Ιούλιος 1998)
                                               *************
            Σήμερα, Κυριακή 24 Ιουλίου στο Πόρτο Ράφτη συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ για να συζητήσει, για Τρίτη φορά, το μεγάλο θέμα της Αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού.
            Η Ομοσπονδία ασχολήθηκε με το θέμα σε άλλες δύο συνεδριάσεις, μία «ανοιχτή» και μία «κλειστή».  Συζήτησε επί ώρες έχοντας μπροστά της όλα τα Σχέδια και τις πληροφορίες που μπορούσε να βρει.  Εκτός από δεκάδες πολίτες, πήραν μέρος και επιστήμονες, τεχνικοί, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επί του θέματος που σήμερα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία ΚΕΛ.  Χημικοί, Χημικοί-Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Βιολόγοι, Υγειονολόγοι-Μηχανικοί.
            Σε όλες αυτές τις συζητήσεις πήρε μέρος και ο Δρ Ευάγγελος Παπαθανασίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο συνέταξε για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ μελέτη με τίτλο «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ της  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Ως ΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ.  Η τελική έκθεση, γύρω στις 400 σελίδες, παραδόθηκε στην ΕΥΔΑΠ το 1997 και πήραν μέρος στη σύνταξή της 25 επιστήμονες.
            Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαθανασίου ζει στο Πόρτο Ράφτη και έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα κατά της μαρίνας. Επίσης, πήρε μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Νικολάκης.
            Το πρόβλημα απασχολεί, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, τον Δήμο μας κατόπιν της εγκρίσεως από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Ακαθάρτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους Δήμους Κορωπίου, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά.
            Η απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ που ελήφθη στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 6-6-2005 και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (17-6), θορύβησε ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου παρ’ ότι ήταν γνωστά και αποδεκτά από τον Δήμο τα σχέδια της μελέτης από το 2001, όπως δημόσια επιβεβαίωσε και η νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Στουραϊτη στη Λαϊκή Συνέλευση της 26-7-2005 στο Κινηματοθέατρο ΑΡΤΕΜΙΣ στο Μαρκόπουλο.
            Γιατί, λοιπόν, αυτή η πανστρατιά εναντίον του έργου εκ των υστέρων;
            Γιατί κρατάνε τους κατοίκους σε πλήρη άγνοια για ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής;
            Η λαϊκή συνέλευση της 26-6-2005 δεν ήταν πιο διαφωτιστική αφού δεν παρουσιάστηκαν Σχέδια της μελέτης, ήταν αόριστη, μονόπλευρη, γενικόλογη, με μπόλικη προεκλογική ρητορεία και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις.
            Σίγουρα, για μας θα ήταν προτιμότερο το Κορωπί και η Παιανία να αποχετεύανε στον Σαρωνικό και όχι στον Ευβοϊκό, υπάρχει όμως, όπως λέγεται, νομικό κώλυμα αφού απαγορεύεται η επιπλέον επιβάρυνση του Σαρωνικού.
            Γιατί, όμως, τόσα χρόνια που γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΥΔΑΠ, τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και η σημερινή, δεν ενημερώνανε τον κόσμο και ιδιαίτερα εκείνον του Πόρτο Ράφτη που είναι η μόνη και μάλιστα παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Αττικής που κινδυνεύει να μείνει χωρίς Αποχέτευση;
            Ποιός πολίτης γνωρίζει ότι ουσιαστικά «η Χωροθέτηση αφορά τις εγκαταστάσεις των δύο ΚΕΛ (Μερέντας και Αεροδρομίου) και των αγωγών ακαθάρτων και επεξεργασμένων λυμάτων» ήταν γνωστή και αποδεκτή από την τότε Δημοτική Αρχή, βάσει του Σχεδιαγράμματος της ΕΥΔΑΠ  6.3.2.ΙV του 2001.  (Βλ. έγγραφο 2291/23-7-2001 του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) προς Ε.Υ.Π.Ε. (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) της Εκτελεστικής Επιτροπής του οποίου ήταν μέλος ο πρώην δήμαρχος κ. Κατσίκης).
            Ποιος γνωρίζει ότι αυτό το Σχεδιάγραμμα ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ του Πόρτο Ράφτη στην Εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής κι όχι στον Βιολογικό της Μερέντας; (βλ. σχ.1).
            Ποιος γνωρίζει ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου συμφωνεί με την ΕΥΔΑΠ από το μακρινό 1994, ότι αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων «… θα μπορούσε να είναι ο Ευβοϊκός, (υπογράμμιση δική μας), που προτείνεται από την μελέτη, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή διάθεσή τους»; Κι ότι «μπορούν να καταλήξουν τα ακάθαρτα κι άλλων Δήμων στον Βιολογικό της Μερέντας, όπως του Κορωπίου, π.χ.;» (Επιστολή προς την ΕΥΔΑΠ του Δήμου Μαρκοπούλου της 14-2-1994, αριθ.πρωτ. 1559).
            Τι συνέβη ξαφνικά και καταγγέλεται σήμερα ένα γνωστό «έγκλημα  που προετοιμαζόταν» μία δεκαετία; Γιατί γι’ αυτό το «έγκλημα» δεν ενημερώθηκε ο κόσμος όπως όφειλε να κάνει η ηγεσία του Δήμου; Τι φοβότανε;
1.-  ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΣΑΝ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
            Επειδή εμείς δεν πιστεύουμε ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο υπήρξε απ’ όλα τα κόμματα μία συνωμοσία εναντίον του Δήμου Μαρκοπούλου κι επειδή δεν πιστεύουμε επίσης, ότι οι όμοροι Δήμοι επιβουλεύονται τα … «διοικητικά όρια» του Δήμου μας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα παρακάτω:
            Ο Δήμος του Μαρκόπουλου από το 1990 με πρωτοβουλία του αείμνηστου τότε δημάρχου Ιωάννη Μεθενίτη και με συνεχείς προσπάθειες του κ. Κατσίκη που τον διαδέχθηκε, κατάφερε να εντάξει στον Βιολογικό Καθαρισμό και την Αποχέτευση, κατ’ αρχήν στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ENVIREG, με τις πρώτες πιστώσεις των 570.000.000 δρχ., να φθάνουν στα Ταμεία του Δήμου το 1994. Στη συνέχεια, με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 9503 της 5-11-1996 περί χορηγήσεως συνδρομής από το Ταμείο Συνοχής εγκρίνεται πίστωση 10.476.000 ευρώ για Αποχέτευση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Μαρκοπούλου ώστε να δέχεται τα λύματα του Δήμου Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά.
            Το πρόγραμμα ENVIREG αφορούσε δράσεις εναντίον της μόλυνσης των ακτών και της προστασίας και αποκατάστασης των παράκτιων ζωνών. Δηλαδή, το Μαρκόπουλο και στη συνέχεια τα Καλύβια και ο Κουβαράς εντάχθηκαν στα Κοινοτικά Προγράμματα και χρηματοδοτήθηκαν με ποσό γύρω στα 13 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, 4 δις δραχμές, περίπου, στο όνομα της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη!!
            Η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  Ι΄, όπου παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο που πρέπει να πραγματοποιηθεί και φέρει αριθμό 90/09/61/078 και 94,09,61,027-3 προβλέπει μεταξύ άλλων να γίνουν τα έργα:
α.  Αποχέτευση Μαρκοπούλου
-Οριστικός αποχετευτικός αγωγός 100%
-κεντρικός αποχετευτικός αγωγός 14.000 μ.
-Αντλιοστάσια ΚΑΑ ολικής ισχύος 1138 kw  4 τεμ.
-Συλλεκτήρες περιοχής Πόρτο Ράφτη  18.054 μ.
-Αντλιοστάσιο εισόδου στον Βιολογικό ισχύος  126 kw.  1 τεμ.
β. Αποχέτευση Καλυβίων
-Οριστική μελέτη αποχέτευσης 100%
-Εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο  9.500 μ.
γ. Αποχέτευση Κουβαρά
-Οριστική μελέτη αποχέτευσης 100%
-Εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο 2.000 μ.
-Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός 3.900 μ.
            Τι εκ των ανωτέρω έργων έχουν γίνει;

συνεχιζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου