Πέμπτη 1 Ιουλίου 2004

Κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης και δάσους στη Βραυρώνα και στο Πόρτο Ράφτη.


Φύλλο   15   Ιούλιος – Αύγουστος 2004
Κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης και δάσους στη Βραυρώνα και στο Πόρτο Ράφτη.
            Κινδύνεψε να καεί, στις 23 Αυγούστου το σπίτι του εκπροσώπου του Συλλόγου Πούσι Γιάνι-Πούσι Γκίνι, στο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ, Σταύρου Μπόμπολου και της συζύγου του Ελένης. Στο ένα μέτρο φθάσανε οι φλόγες που είχανε ζώσει το σπίτι από τρεις διαφορετικές εστίες.
            Με τη βοήθεια του δημοτικού συμβούλου Νίκου Νικολάκη, μέσα από τις φλόγες απομακρύνθηκε η Ελένη. Ο Σταύρος οχυρωμένος μέσα στο σπίτι, με το λάστιχο στο χέρι, με το νερό προσπαθούσε να σώσει τους κόπους του μιας ζωής, αδιαφορώντας για το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε!
            Η έγκαιρη επέμβαση του πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου με τις οδηγίες του αντιδημάρχου κ. Κουμπή και τη γενναία προσωπική άμεση παρέμβαση στην κατάσβεση της φωτιάς του οδηγού του οχήματος κ. Ορφανού και του συνοδηγού του κ. Πανιά, έφεραν αποτελέσματα.
            Σβήσανε τη φωτιά που είχε ζώσει το σπίτι, απομακρύνθηκε ο κίνδυνος και απεγκλωβίσθηκε ο Σταύρος, προς μεγάλη ανακούφιση και χαρά όλων ημών που τρέξαμε για βοήθεια.
            Εκτός από τον αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Κουμπή και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Νικολάκη, όπως αναφέραμε, στο μέτωπο της φωτιάς βρεθήκανε από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Φώτης Μαγουλάς με τους δημοτικούς συμβούλους κ. Μαρίκα Μαντάλα και Κώστα Δαρεμά.
            Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.00 το μεσημέρι της 23ης Αυγούστου, σε πευκόφυτη περιοχή της Βραυρώνας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και επεκτάθηκε προς δυσμάς μέχρι το βουνό και την ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ στο Βλάχτη.
            Ο ημερήσιος τύπος και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ που περάσανε την μεγάλη αυτή είδηση της πυρκαγιάς στα ψηλά ένεκα της ενασχόλησής τους με την Ολυμπιάδα, ομιλούν για την αποτέφρωση 700 στρεμμάτων δάσους.
            Ο Δήμος Μαρκοπούλου στον οποίο διοικητικά ανήκει αυτή η έκταση δεν έχει κάνει τις εκτιμήσεις του. Ούτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει ακόμα τις εκτιμήσεις, τόσο για την έκταση της καμένης γης όσο και για τα αίτια της φωτιάς.
            Η συνεργασία του δημάρχου κ. Φώτη Μαγουλά με την κεντρική Διοίκηση και η άμεση επέμβαση 90 πυροσβεστών που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες από ξηράς και 6 εναέριων μέσων μεταφοράς νερού από την κοντινή θάλασσα (3 αεροσκαφών και 3 ελικοπτέρων), καθώς και επίγεια πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Κορωπίου του Δήμου Κορωπίου, της Ραφήνας και του Δήμου Λαυρίου που κατέφθασαν προς βοήθεια, έθεσαν υπό έλεγχο, σχετικά γρήγορα, τη φωτιά την οποία κατέσβησαν γύρω στις 4.30 ή 5.00 μ.μ.
            Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε ημέρες με έντονους ανέμους. Έτσι ήταν και η 23η Αυγούστου με αποτέλεσμα να επεκταθεί γρήγορα και να δημιουργήσει πολλές εστίες ανάφλεξης.
            Εκτός από τον κίνδυνο στο σπίτι του κ. Μπόμπολου που περιγράψαμε, δεν υπήρξε απειλή για άλλα σπίτια και ανθρώπινες ζωές.
            Από επίσημες αρχές, όπως είπαμε, δεν έχουμε εκτιμήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν.
            Θα ήταν όμως υποκριτικό εκ μέρους μας εάν παριστάναμε τους αγαθούς και ανήξερους στο μέγα θέμα των πυρκαγιών το οποίο εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, κατά τον κ. Δεκλερή (τέως Πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) σε μία «Τεχνολογία οικοπεδοποίησης των δασών και των δασικών εκτάσεων», γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις.
            Α) Είναι γνωστό, ότι τα Μεσόγεια και ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτάσεις του Δήμου Μαρκοπούλου αποτελούν προνομιούχες παράκτιες, κι όχι μόνο, περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, τα Ολυμπιακά έργα και τους οδικούς άξονες πρόσβασης.
            Β) Είναι γνωστό επίσης, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ομάδα συνταξιούχων βουλευτών για την απόκτηση περιουσίας του Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ στη δασική περιοχή Βλάχτη που κάηκε από την πυρκαγιά.
            Μπορεί να είναι όλα συμπτώσεις. Υπάρχει, πάντως, ένας λόγος παραπάνω ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα το πόρισμά τους για τα αίτια της πυρκαγιάς.
            Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ετοιμότητα που έδειξε η Δημοτική Αρχή, την άμεση κινητοποίηση, επέμβαση και την αποτελεσματικότητα που είχε στην κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς.
            Θα ήμασταν ευτυχείς και θα ήταν πολλαπλό το κέρδος εάν αυτή την αποτελεσματικότητα την έδειχνε και στην πρόληψη των πυρκαγιών με ένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για όλο τον Δήμο και ιδιαίτερα για την περιοχή του Πόρτο Ράφτη όπου οι επικίνδυνες εστίες ανάφλεξης είναι πάρα πολλές.
            Δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των εγκαταλειμμένων  οικοπέδων και να υποχρεωθούν, κάθε καλοκαίρι, να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους από τα ξερά χόρτα.  Δεν είναι δύσκολο η Δημοτική Αρχή με τη συνεργασία των Συλλόγων να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων πριν ακόμα μεγαλώσουν και ξεραθούν τα χόρτα. Αυτά είναι στοιχειώδη και δεν εξαντλούν, φυσικά, τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
            Είναι γεγονός ότι το Πόρτο Ράφτη έχει μεγάλη έκταση και είναι δύσκολη η καλή του διαχείριση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι και δυνατή.  Κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με τάση συνεχούς αύξησης και μία ενδεχόμενη πυρκαγιά θα σημάνει μία πραγματικά ελληνική αρχαία τραγωδία. Και μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη κοστίζει πάντα λιγότερο από την θεραπεία οποιουδήποτε συμβάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου