Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2004

Εύγε! Να η ευκαιρία…


Εύγε!  Να η ευκαιρία…
            Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκοπούλου της 18ης  Νοεμβρίου, πρώτο θέμα μεταξύ των 42 (!) ήταν τα Λατομεία. Το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τώρα, όχι μόνο τον Δήμο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.  Και πάνω απ’ όλα καθιστά τον βίο αβίωτο σε εκατοντάδες οικογένειες που ζουν στην εγγύτερη περιοχή της Μερέντας.
            Βρέθηκα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου έγινε η πιο δημοκρατική συζήτηση που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Εύγε στον Δήμαρχο. Εύγε στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Και εάν δεν… ξέφευγε του Δημάρχου εκείνο το «εάν δεν κάνετε ησυχία θα εκκενώσω την αίθουσα», θα ήταν άψογα από πλευράς διαδικασίας. Δεν είναι θέμα τύπων η δημοκρατική διαδικασία. Είναι θέμα ουσίας.
            Απέδειξε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι μπορούν, όταν θέλουν, να ακούν και τους άλλους και να σέβονται τη διαφορετική άποψη.
            Προσδοκούμε την επιβεβαίωση αυτού του δημοκρατικού πολιτισμού σε μία συζήτηση για θέματα του Πόρτο Ράφτη όπου θα δοκιμασθεί η ανεκτικότητα και η υπομονή του Δημοτικού Συμβουλίου σε ενδεχόμενο εκπρόσωπο ομάδας πολιτών του Πόρτο Ράφτη να ομιλεί επί 25 λεπτά χωρίς να διακοπεί, όπως συνέβη χθες βράδυ.
            Τότε θα πούμε εύγε 2 φορές στη Δημοτική Αρχή και θα σημειώσουμε με μεγάλη χαρά την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Μαρκόπουλου – Πόρτο Ράφτη.
            Το αμφιθέατρο του 2ου ορόφου όπου διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κατάμεστο.
            Το θέμα των Λατομείων συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών. Παρών και ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Θανάσης Λεβέντης.
            Το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε «λήψη απόφασης για γνωμοδότηση επί ειδικής μελέτης αποκατάστασης Λατομείων αδρανών υλικών στον χώρο της Μερέντας»  που παρουσίασαν οι Εταιρείες «Αφοί Σταύρου Α.Ε.» και «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΒΕ» που συνεχίζουν την εξόρυξη.
            Δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει αποκατάσταση του τοπίου εκ μέρους των Λατόμων, παρουσιάσανε μία διάτρητη μελέτη που ουσιαστικά δεν αποσκοπούσε στην αποκατάσταση αλλά στη συνέχιση της λειτουργίας. Αυτό υποστήριξε ο Δήμαρχος κ. Μαγουλάς στον σχολιασμό της μελέτης που έκανε.
            Η πρότασή του ήταν να απορριφθεί η μελέτη και να δημιουργηθεί ένας φορέας από τον Δήμο και τη Νομαρχία που να εκπονήσει μία πραγματική μελέτη αποκατάστασης του χώρου.
            Η αντιπολίτευση φάνηκε εντελώς απροετοίμαστη σε ένα θέμα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλά μιας και επί της 12ετούς θητείας της το θέμα υπήρχε και απασχόλησε το Δήμο πολλές φορές. Ο κ. Κατσίκης ζήτησε  αναβολή της συζήτησης για να ενημερωθεί καλύτερα.
            Ο Δήμαρχος κ. Μαγουλάς του απάντησε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει  επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύανε, κι αν δεν απορρίπτανε τη μελέτη, κατά το νόμο, θα εθεωρείτο σιωπηλά αποδεκτή, με όλες τις συνέπειες.
            Στο τέλος η μελέτη απορρίφθηκε και με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.
            Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικ. Νικολάκης στην παρέμβασή του προχώρησε την πρόταση του Δημάρχου και ζήτησε δύο πράγματα επιπλέον.
α)  Άμεση διακοπή της λειτουργίας των λατομείων  και
β) Τα έξοδα της αποκατάστασης να τα επωμισθούν οι λατόμοι, μιας και ήταν υποχρεωμένοι από τον νόμο, ταυτόχρονα με την εξόρυξη να  έκαναν και αποκατάσταση, πράγμα που επί τόσα χρόνια δεν έγινε.
            Η πρόταση του κ. Νικολάκη έγινε δεκτή από το κοινό με επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα.
            Ήταν μία απόδειξη ότι οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου είναι αφενός μεν αγανακτισμένοι από την συνεχιζόμενη λειτουργία των λατομείων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της πόλης τους, αφετέρου δε συνειδητοποιημένοι για την κοροϊδία που υφίστανται τόσα χρόνια με τις επανειλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και τις υποσχέσεις των συναρμοδίων Υπουργείων για το κλείσιμο των λατομείων!
            Από το κλίμα που διαμορφώθηκε φάνηκε ότι αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί πια να τον εξαπατήσει κανείς.
            Παρουσιάζεται η μοναδική ευκαιρία σε αυτή τη Δημοτική Αρχή να μείνει στην ιστορία της τοπικής μας κοινωνίας σαν εκείνη η Διοίκηση που είχε την ευαισθησία, το θάρρος αλλά και την πολιτική βούληση να σταματήσει τα λατομεία.
            Ο δρόμος είναι αυτός που υπέδειξε ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Λεβέντης στη σύντομη παρέμβασή του.
            Η εμπειρία του κ. Λεβέντη από τα Λατομεία της Δυτικής Αττικής είναι κατατοπιστική. Ο μηχανισμός, είπε ο βουλευτής, είναι ο εξής: Μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να είναι αντίθετες στη λειτουργία λατομείων στην περιοχή τους. Μπορούν οι ΟΤΑ να βγάζουν αρνητικές ως προς την άδεια λειτουργίας τους αποφάσεις. Όμως, οι λατόμοι, στο όνομα της αναγκαιότητας της κοινωνίας μας  της χρήσης των αδρανών υλικών, από την πίσω πόρτα του ΥΠΕΧΩΔΕ παίρνουν την άδεια λειτουργίας.
            Δεν γνωρίζουμε βεβαίως, εάν αυτό γίνεται με τη σιωπηλή συγκατάθεση ή ανοχή των ΟΤΑ.
            Κυκλοφορούσαν φήμες στην περιοχή μας, ότι τα λατομεία θα σταματούσαν τη λειτουργία τους με την αποπεράτωση του νέου Αεροδρομίου και της Αττικής Οδού. Αυτά τα έργα τελειώσανε. Τα λατομεία εξακολουθούν να πληγώνουν το ιερό βουνό της Μερέντας. Δεν υπάρχει κανένας να τους σταματήσει;
            Να η ευκαιρία για τη Δημοτική Αρχή  του κ. Μαγουλά.
1.-   Να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση παύση της εξόρυξης  και ταυτόχρονα μαζί με τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου και με επικεφαλή τον Δήμαρχο να πιέσουμε προς την κατεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να μην χορηγηθεί η πονηρή άδεια αποκατάστασης στους λατόμους. Να ενημερώσουμε το Υπουργείο για την εκρηκτική κατάσταση της  της κοινωνικής έντασης που επικρατεί στον Δήμο μας και να καταστήσουμε σαφή τη βούλησή μας για λαϊκές περαιτέρω κινητοποιήσεις. Να πετύχουμε, δηλαδή, εκεί που αποτύγχανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
2.-   Να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι το θέμα της αποκατάστασης του τοπίου είναι εξίσου σοβαρό με το θέμα της εξόρυξης.
            Οι μεγάλες πληγές που προξένησε η ανεξέλεγκτη εξόρυξη στο βουνό επί τόσα χρόνια, όταν μείνουν ανοιχτές, εγκυμονούν κινδύνους σοβαρής μόλυνσης όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
            Μπορούν να γίνουν, πάλι ανεξέλεγκτα, αποδέκτες υγρών και στερεών αποβλήτων και να μεταβληθούν σε χωματερές με δυσάρεστες συνέπειες δυσοσμίας και αιωρουμένων στερεών σωματιδίων.
            Ακούσαμε στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ήδη παρατηρείται απόθεση της λάσπης από τον βιολογικό της Ψυτάλλειας!!!
3.-    Δεδομένου, όμως, ότι η αποκατάσταση έχει ένα σημαντικό κόστος, δεν θα πρέπει να το επωμισθεί ο Δήμος αλλά οι εταιρείες εκμετάλλευσης των λατομείων επί τόσα χρόνια.
            Η πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Νικολάκη είναι η πρέπουσα και όπως φαίνεται υπάρχει το νομικό πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση. Με το κλείσιμο των λατομείων θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί φορέας με ευθύνη του Δήμου για την αποκατάσταση.
            Δεν θα είναι εύκολο αφού είναι δεδομένη η αντίδραση των εταιρειών αλλά εάν αυτή η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να κλείσει τα λατομεία, αναβαθμίζοντας έτσι την πόλη του Μαρκόπουλου, με τη βοήθεια όλων μας, μπορεί να τα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου